Immunitteetti raskaudessa

On tutkittu että raskaana olevan naisen vastustuskykyy on noin 70% entisestään. Kun tiedetään Suomessa nykyään hallitsevan ruokavalion sudenkuopat + suositukset vastustuskykä lisäävän D-vitamiinin saannista (varsin olemattomat sellaiset) ei ole mikään ihme, että raaskaana olevat naiset pyörivät Suomen syksyssä enemmän tai vähemmän flunssakierteessä. Sitä on tullut viimeaikoina vastaan. Minulta on kysytty vinkkejä, miten siltä voisi välttyä tai edes lyhentää flunssan kestoa – mikä sekin on raskaana oleville pidempi kuin normaalisti.

No ennältäehkäisy on kaikki kaikessa myös tässä asiassa: ruokavalion pitäisi olla totta kai vuoden läpi mahdollisimman tulehdusta ehkäisevä ja vastustuskykyä tukeva, mutta erityisesti flunssasesonkin lähestyessä voisi panostaa siihen että annetaan keholemme paras mahdollisuus taistella viruksia vastaan. Mitä siihen tarvitaan? Jos lähdetään ihan nollasta liikkeelle pitää varmistaa että suolistomme on vastustuskykyinen – se tarkoittaa sitä että pitäis välttää suoliston nukkaa vaurioittavia ruokaaineita ja käyttää sitä vahvistavia: loogista eikö niin. Seuraavaksi pitäisi varmistaa että suolistobakteeritasapaino on kunnossa ja sen jälkeen, että hyvillä bakteerikannoilla olisi energiaa toimia – heitäkin pitää ruokkia oikealla ravinnolla. Ravintoaineethan pääsevät verenkiertoomme ja sen kautta vaikuttamaan verenkierron kautta elimistössämme (niin hyvässä kuin huonossa) enimmäkseen just ohutsuolen kautta – on aika järkevää että ohutsuolen terveydestä pitäisi pitää huolta varmistaakseen, että sinne saapuvat ravintoaineet pääsevät imeytymään. Mutta toisaalta varmistaa pitää myös se, että sieltä ei pääse imeytymään isot pilkkomattomat tunkeilijat (proteiinit, bakteerit, virukset) Kaikessa pitää löytyä tasapaino.

Kun suoliston terveys on ruokavaliolla varmistetty voidaan vasta ruveta puhumaan ns superruoista, adaptogeeneistä ja muista vastustuskykyä nostavista lisäravinteista/kasveista/yrteistä. Totta on sekin, että niistä ei ole ikinä haittaakaan – erityisesti raskaana olevalle, kenen lääkevarasto taistelussa flunssaa vastaan on aika rajoitettu. Itse olen siitä hyvä esimerkki: olen allerginen ainoalle koko raskauden aikana luvattulle flunssalääkkeelle: paracetamolille ja sen johdannaisille. Eli flunssan vastaan taistelemisen arsenali on aika lailla luonnontuotepohjainen. Sen perusta on hyvän D-vitamiinistatuksen varmistaminen. Itse käytän 5000IUD eli 125mikrogrammaa päivässä. D(OH)25 on mitattu 80nmol – eli status on hyvä, mutta voisi olla jopa korkeampi koska minulla on todettu MStauti. Seuraavaksi tulee välttämättömien rasvahappojen hyvän tulehdusvastaisen suhteen varmistaminen: ekaksi välttämällä Omega6 pitoisia ruokaaineita (rypsiöljy, margariini ym kasvirasvatuotteet) ja tankkaamalla Omega 3 niin ravinnosta kuin laadukkaasta kalaöljystä (villistä kylmien merien kaloista, mustekalasta tai krilleistä valmistetusta). Kolmannelle sijalle tärkeysjärjestyksessä laittaisin hyvän probioottivalmisteen käytön. Apteekin Gefilustabut ei ole sellainen valmiste, millä olisi vastustuskyvyn vahmistamisessa isoa vaikutusta: tuotteen pitää sisältää mahd. monta bakteerikantaa, oikeissa suhteissa ja päällystetty niin, että ne kannat vapautuvat just oikeassa kohtaa ohutsuolta. Seuraavaksi olisi myös hyvää varmistaa se, että veren NO2 pitoisuus ja sen kautta hapenkuljetus ovat huippukunnossa kuljettaakseen seuraavaksi listattavissa olevat ravintoaineet sinne, missä niitä tarvitaan – arginiin on se aminohappo mitä kroppa siihen toimintaan käyttää. Koska arginiinin tuotanto kehossa vähenee teiniiän jälkeen aika nopeassa tahdissa kannattaa varmistaa sen saanti niin ravinnosta kuin lisäravinteena (varmistaen että käyttöön ei oteta halpaa syntteettistä eikä sellaista eläinperäistä tuotetta missä arginiinin/lysiinin suhde ei ole sopiva arginiinin hyvää imeytymistä takaakseen). Sitten tullaan vasta niihin flunssatappajiin superruokiin. Tässä olisi minun top 5 lista:

1. Sinkki + C-vitamiini (varmistaen että Cvitamiini ei ole syntteettistä!)

2. Luuliemi tai liivate ruokalisänä (ei sellainen mitä leivontaosastolla myydään :)

3. Hyvä antioksydanttilähde (itse käytän 96% stabilisoitua aloeverajuomaa – mutta toiset voivat tykätä viherjauhojuomista, acaimarjatuotteista ym ym)

4. Vastustuskykyä nostavat adaptogeenit (echinacea, ruusujuuri, ginsengi, kurkuma, maca ym ym)

5. Tutut ja hyväksi todetut vanhan kansan keinot: valkosipuli, sipuli raakana; inkivääri (raskaana olevalle vaan pieniä annoksia), kärsämö, lehmuksen kukka, kevätesikko, ruusunmarja ym teenä; tyrni ja aroniamarja tuoreena tai pakastettuna/säilöttynä.

Itseni sain viimeisen flunssan syövereista nostettua kahdessa päivässä ehkä hyvän peruskunnon ja edellisten ravintolisien lisäksi bee propolis valmisteen avulla.

Toivottavasti tämä auttaa nauttimaan syksystä ilma pitkiä flunssakierteitä 😀

 

– Eve