Leipomavimma

Hei pieni! Minuun on iskenyt jo ennen joulua leipomavimma. Olen kokeillut monenlaista uutta aina raakaruokaresepteistä erilaisiin leipiin. Nämä leivonnaiset ovat pääasiassa menneet lahjoiksi. Ja onhan kotiinkin vieraita odoteltu. Vaan odottamamme vieraat ovat olleet kipeänä, mutta he ovat luvanneet tulla, kunnes vointi paranee. Liikkeellä on ollut oksennustautia ja ankaraa, äänen vievää pöpöä.

Tänään keksin taikoa aprikoosileivän , joka tehtiin siten, että jogurttiin sekoitetiin kuvat aineet (1 dl ruisjauhoja, 6 dl kokojyväjauhoja, 1 dl aprikoosinpaloja, 2 tl ruokasoodaa, 1dl murskattuja cashewpähkinöitä). Korvasin reseptin pellavansiemenet auringonkukansiemenillä ja puolukkasoseen omenanpaloilla. Tein taikinasta juoksevampaa lisäämällä hieman vettä jogurtin sekaan. Jos tekisin laktoosittoman vaihtoehdon leivästä, korvaisin jogurtin laktoosittomalla piimällä. Seuraavat aprikoosileivät saatan tehdä hiivaan. Ja kun minulla on riittävästi omenasosetta, lisään taikinaan kostukkeeksi sokeritonta omenasosetta. Kuten huomata saataa, en useinkaan tee leivo täsmälleen reseptien mukaan, vaan sovellan.  Ohjeen muuten löysin Arlan resepteistä (aprikoosi-pähkinäleipä).

Leivästä tuli herkullista ja rapeakuorista. Sitä voi syödä ilman mitään höysteitä tai juuston ja kurkun sekä kylmän maidon  kera. Edelleenkään minulla ei ole mitään erityisiä mielihaluja eikä ruokahalukaan ole erityisemmin kohennut.  Syön s uunnilleen saman verran kuin ennen raskautta. Toki liikuntoni on jonkin verran keventynyt, joten mietin, pitäisikö ruokailuakin keventää. Ruoka sulaa aikas hitaasti, ja närsätystäkin ilmenee aika ajoin.

Joulun aika ei oikeastaan muuttanut ruokailua mitenkään. Ylensyöntiä ei ilmennyt. Eivätkä herkut sen kummemmin maistuneet. Pikemminkin sanoisin, että makeat maistuvat vain sokerilta, eivät herkulliselta. Ehkä suuni ei tällä erää erottele tarpeeksi hyvin eri makuja. Sen vaan huomasin ilokseni, että pitkästä aikaa kupillinen kahvia maistui hyvin. Kardemummalla maustettua Robert Paulikia oli ilo siemailla ja napata pala tai pari tummaa suklaata.Muutoin nautin joulun pakkasten aikaan mielelläni kuumaa mehua, josta sinä pieni nautit tosi kovasti.