Raskauden ajan palvelut

En vain ole halunnut kailotella työpaikalla olevani raskaana, koska kolme aikaisempaa raskautta päättyivät keskenmenoon. Ensimmäisen raskauden aikana ehdittiin käydä neuvolassa. Ja esimieheni tiesi sen sekä myös sen, miksi ilmoitin klo 6  perjantaiaamuna 18.10., että en pysty töihin enkä pysty antamaan mitään ohjeita siitä, mistä jatketaan. Tuli äkkilähtö Jorviin, vaikka edellisilta antoikin osviittaa tulevasta. Siis ensimmäisestä keskenmenosta.

Ensimmäisen neuvolakäynnin sain sijoitettua kesäloma-aikaan. Ja ekan ultran nippanappa varattua aamuaikaan. Vietävästi harmittaa se, että ultraan, neuvolaan tai fysioterapiaan ei pääse esim. 1 tai 2 päivänä viikossa klo 16 – 18. Aloitan itse työni yleensä klo 7. Se on tehokkainta ja rauhallisinta aikaa suunnittelulle ja valmistautumiselle. Lopetan työt, jos mahdollista klo 15. Aviomieheni työajat ovat mun kanssa yhteneväiset, lukuun ottamatta sitä, että hänen työmatka on pitempi kuin minun.

Ultrat, fysioterapiat ja neuvolat avaavat ovensa vasta klo 8, käytännössä katsoen minun ja puolisoni ja varmasti monen muun kannalta tehokkaimpaan työaikaan. Ja aika usein saa, ainakin pääkaupunkiseudulla, survoa ruuhkan keskellä tuohon aikaan ja peljätä myöhästyvänsä a) vastaanotolta ja b) töistä. Olisi niin kätevää, jos työssäkäyvät voisivat saada edes josku iltapäiväpalvelua julkisesta terveydenhuollosta. Olisin jopa valmis maksamaan siitä, että saisin mennä työajan jälkeen rauhassa vastaanotolle. Siispä ehdotan, että ma, ke ja pe palvelut klo 8 – 16 ja ti ja to klo 10 – 18.  Ehdotukseni saa siis ottaa todeksi ja hyväksi käytänteeksi.

Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluissakin olisi tehostamista. Eräänä aamuna menin klo 7.15 paikalliseen laboratorioon. Aloin hermostua, kun kello oli 20 vaille 9 ja vain 8 asiakasta oli otettu vastaan. Kävinkin kysymässä, että onko tietoliikennevika vai väkeä liian vähän, kun palvelu toimii näin hitaasti. Ehdotankin, että julkisen terveydenhuollon laboratorioonkin pitää varata aika nettiteitse (ja ne jotka eivät siihen pysty, he voivat varata terveydenhoitajan kautta tai puhelimitse aikansa laboratorioon.  Ja jokainen saa ilmoittautuessaan päivämäärän, ajan ja numeron laboratoriovastaanotolle. Kävisi vähän liukkaammin tämä palvelu. Mutta tietysti se edellyttää taas toimivia verkkoyhteyksiä terveydenhuollon pisteissä.

Muutoinkin terveydenhuoltoon liittyvää ajanvarausta voisi siirtää verkkoon ja siten tehostaa ajankäyttöä julkisessa terveydenhuollossa.

Duodecimin Terveyskirjasto: Äitiysneuvolaseuranta: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00186

Hyödyllinen linkki Väestöliitolta: Lapsi tulossa: http://www.vaestoliitto.fi/perhe-ja-tyo/lapsiperheet/lapsi-tulossa/