Kylmäurtikaria eli tuttavallisemmin nokkosihottuma

Näinköhän meidän pieni ihme perii äidiltään niinkin kiusallisen vaivan kuin kylmäurtikarian? Se siis tarkoittaa sitä, että kylmä ilma aiheuttaa iholle kutisevia paukamia ja turvotusta yleensä vähintään puolen tunnin ajaksi. Joillakuilla se saattaa kroonistua. Sen tiedän, että tämä on periytyvää sorttia.

Vaivaan ei ole kehitelty mitään erityisiä lääkkeitä, koska se ei ole aiheuttanut tietääkseni kuolemantapauksia, mutta sitä on tietääkseni hoidettu erilaisin allergiallääkkein. Myös minulle on suositeltu antihistamiinia. Mutta raskausaikana en sitä käytä. Siltä voi varautua mm. pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin varusteisiin ja käyttämällä huivia, päähinettä ja käsineitä. Ja sitä voi rauhoittaa lämpimällä suihkulla. Mieheni sanoo aika usein, että pesen kuumalla vedellä, vaikka siihen on ihan käytännöllinen syy. Minä olen siis se ”hömelö”, joka kesälläkin juoksee pitkissä trikoissa tai laittaa pyöräilijöistä ensimmäisenä päähänsä tuubihuivin ja käsiinsä sormikkaat.

Mulla kylmäurtikaria ilmenee jo alle 18 asteen lämmössä, joten kylmäurtikaria voi joidenkuiden mielestä kuulostaa mun tapauksessani liioittelulta. Mutta siksi se on määritelty. Sitä ilmenee leukapielissä, kaulalla, sormissa, reisissä, vatsalla ja selässä. Ja reaktio kestää yleensä vähintään puoli tuntia. En kovin mielelläni siis käy julkisila uimarannoilla tai uimahalleissa. Ihoni ei näytä uimisen jälkeen kovin kivalta. Enkä halua  herättää ihmettelyä tai turhia pelkoja tai ennakkoluuloja, joita ihmisillä voi ilmetä, kun he näkevät kylmäurtikariapotilaan ihon.

Hyödyllisiä linkkejä

Tämä PDF-tiedosto sisältää hyvää perustietoa urticariasta:http://www.iholiitto.fi/@Bin/20355/Urtikarianet.pdf

Ja uteliaat voivat käydä kurkkimassa täältä, miltä se nokkosihottuma oikeastaan näyttää:http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti/%5C%5Cwww.ktl.fi/http//:www.duodecm.fi/%5C%5Cwww.sci.utu.fi/aerobiologia/htto//:www.ktl.fi/tk.koti?p_artikkeli=alk00005&p_teos=dlk&p_osio=&p_selaus=9010