Kuukauden hitit

Ensinmäinen kuukausi vauvan kanssa on kulunut vauhdilla. Koko vauva-arki on ollut uuden oppimista ja niin tulee varmasti jatkumaan. Kuukauden hitit-postauksiin kerään kunkin kuukauden kohokohdat, meidän vanhempien suosikki hetket, vauvan lempparit ja arjen helpottajat sekä tarpeellisimmat tarvikkeet.  Raskaana ollessa itse blogeissa kiinnitin juuri näihin asioihin huomiota, kiinnosti tietää mikä ja miten asiat toimii lyhyemmällä aika välillä kuin vain yleisesti ”vauvavuotena”.

Tuttipullo ja korvikemaito. Kun maidon tulo alkoi vähentymään ja loppui kokonaan oli hyvä että kaapista löytyi valmiina tuttipullo ja paketti korvikemaitoa valmiina. Nyt meidän tyttö juo ainoastaan korvikemaitoa pullosta. Imetyksen ja korvikkwiden hyödyistä/haitoista voisi väitellä useammankin postauksen verran.  Mutta tyytyväinen vauva, tyytyväinen äiti. Win, win! Vaikkka imetyksen kanssa ei olisi ongelmia hätävara maito ja tuttipullo kaapissa ei verota kukkaroa liiaksi ja ”pahimmillaan” vain rauhoittaa vanhempia tiedolla että ruokaa  vauvalle on !

IMG_20150227_140937

Kapalointi. Kun heiluvat kädet hermostuttaa vauvaa tai hankaloittaa syömistä  on tilanne helppo rauhoittaa kapaloimalla. Meillä kapaloa käytetään myös yöunilla, nukkutaminen/heijaaminen on helpompaa ja siirto sylistä sänkyyn käy näppärästi ilman vauvan herättämistä.

Sitteri. Villen isyysloman loputtua on arkitoimia kuten siivoomista ja ruuanlaittoa helpottanut mahdollisuus pitää vauva samassa huoneessa, mutta kuitenkin poissa sylistä. Moni varmasti vannoo kantorepun yms nimeen, mutta meillä tämä on toiminut ja saatu sitterikin sai käyttöä.

Vaipanvaihtoalusta. Usean harkinnan jälkeen päädyttiin uhkarohkeasti luottamaan selkiimme ja olla hankkimatta hoitopöytää. Vaipan vaihto-piste meillä on päivisin sängyn päällä ja öisin se siirretään sohvalle.  Tätä varten meillä on muutamasta isosta muovitetusta froteelakanasta leikelty sopivia alustoja. Helppoja pestä tarvittaessa pyykkikoneessa ja yksi kulkee aina mukana hoitolaukussa.

IMG_20150227_141443

Kylpy, vauvahieronta ja lauleskelu ovat kaikki vauvan lemppareita heti syömisen ja nukkumisen jälkeen.

Mahallaan makoilu (masuttelu). Meidän vauvan maha kipuilee vähän, mutta yleensä aamuisin hetken. Tähän paras ja nopeasti toimiva apu on mahallaan makoilu. Masuttelu hetki on useimmiten aamumaidon jälkeen vanhempien vieressä jossa jatketaan unia tai seurustellaan samalla.

Käynnit ruokakaupassa, kahvilla, syömässä ja kauppojen kiertely. Kaikki edellä mainitut mukavia arkisia asioita, jotka kuitenkin ensimmäistä kertaa vauvan kanssa jännitti. Onnistuneet reissut lisäävät omaa varmuuttaa ja rohkaisevat liikkumaan aktiivisesti myös kodin ulkopuolella sekä piristävät mieltä.

IMG_20150227_141017

Ilman vauvaa!

Eilen lähdin ensimmäistä kertaa pidemmäksi aikaa pois kotoa ilman vauvaa. Kerran aikaisemmin olen käynyt puolen tunnin lenkillä yksin, mutta eilinen reissu kesti jopa neljä tuntia! Muutamat päivät omatunto kolkutti pahasti: olenko huono äiti, onko väärin että haluankin lähteä yksin, jos joku tuttu näkee minut ilman lasta ja pitää minua välinpitämättömänä? Järki kuitenkin lohdutteli että pieni irtiotto tekee vain hyvää,  tyttö ei varmastii edes huomaa poissaoloani ja tottakaihan hän nyt isänsä kanssa pärjää! Ja toisaalta sovitun leffan näkeminen kiinnosti ja ajatus nähdä ystävää ilman että samalla tarkkailisin lasta tai kuulostelisin mahdlollista itkua makuuhuoneesta houkutti…

Kuten arvata saattoi tyttö ja isä pärjäsivät tietysti hyvin ilman äidin kaipailua. Rankkaa oli vain minulla. Onneksi hyvä seura ja leffa kuitenkin pitivät ajatukset hetkittäin myös poissa kotoa. Kotiin oli ihana palata, mutta kyllä myös hetken poissaolo piristi! Kotiin palasi energiavarastoja tankannut äiti (vaikkei varastot vielä kovin vähissä olleetkaan). Vaikka ennen leffaa kierrittiin parit vaatekaupatkin mitään ei tarttunut mukaan vaikka  oma vaatekaappi huutaakin täydennystä ja pikku murulle tarvittaisiin juhlamekko, kukkapanta ja uimapuku.

Tänään ollaan taas täydessä äidin roolissa ja netistä on selailtu päikkäreiden aikana sisustus ja askartelu ideota vauvanurkkausta varten. Hyllyt kaipaavat vielä hieman täytettä ja seinät koristusta, joita vauvan on sittennkuva sängystä ihnmetellä. Ikeasta bongasin ihanan pirteät ja tyttömäiset perhos-sistustarrat, jotka pääsivät seuraavan Ikea reissun ostoslistalle. Myös kaikki pilvi ja pisara koristeet miellyttävät silmää. Ja mielessä onkin yksi askarteluidea seinälle aiheeseen liittyen!  Keräsin teillekkin Pinterestistä pilvi teemaisia baby mobileja, joista oma inspis tuli.  Itse suunnnittelen ensin toteuttavani aloittelevana askartelijana seinäkoristetta. Itsetehty mobile saa olla vuorossa pienen harjoittelun jälkeen tai löytyä kaupasta.

IMG_20150223_135859

IMG_20150223_141827

IMG_20150223_141729

 

 

IMG_20150223_141754

 

Toivottavasti innostukseni askarteluun ei lopahda ennen kuin ehdin ostamaan tarvikkeitanja ryhtymään toimeen! Postailen sitten miten onnistuin, jos onnistun. Mukavaa maanantaita kaikille! ★

Mummilassa

Keskiviikkona tehtiin tytön kanssa ensimmäinen reissu vanhempieni luokse, eli mummia, pappaa, tätiä ja enoa moikkaamaan Maskuun. Innokkaiden sukulaisten lisäksi meitä odotti mahdollisesti vielä innokkaampi labradorinnoutaja Hertta. Hertta on perheen ja erityisesti pappan prinsessa, joten koiran suhtauminen pieneen huomion kääntäjään mietitytti. Hertta on iloinen ja ihmisrakas, mutta kokonsa vuoksi liika innokkuus saattaa joskus olla hieman rajumman puoleista.

Aamulla heräilin Villen lähtiessä töihin syömään aamupalaa, siivoilemaan ja suihkuun. Tytön heräillessä tein hänen aamutoimet:pesut, vaipanvaihdot, pukeutumiset ja syötöt. Ennen puolta päivää oli rattaat, istuimet,  laukut ja matkustajat meitä hakemaan tulleen äitini autossa. Hertta odotteli keittiössä aidan takana ja pääsi heti nuuhkimaan uuden tulokkaan jalkoja ja selkää. Alkuun pidin tytön kasvot käännettynä pois päin. Muuten niin riehakas koira yllätti rauhallisuudellaan ja uteliaana nuuskutti sekä ihmetteli. Ihmeellistä miten koira selkeästi ymmärsi ja osasi varoa pientä.  Tyttö ei koirasta ollut moksiskaan vaan nautti ahkerista sylistä pitäjistä. Omat kädet saivat levähtää täysin kun 100% huomio vauvalle tuli muilta.

Oli liikuttavaa nähdä kuinka veljeni 12 v huolehti ja opetteli hoitoa koko pitkän päivän. Eikä hymy pysynyt poissa silloinkaan kun isäni, tuore pappa lauleskeli tytön ollessa sylissä.  Tuore täti joutui tyytymään vain katseluun nuhaisuuden vuoksi ja mummi sai enosta kovan kilpailian sylissä pitämisestä.

IMG_20150220_082257

Vauvan kanssa ravintolassa

Toivottavasti kaikilla oli mukava ystävänpäivä. Vaikka suomessa päivä kulkeekin juuri tuolla ystävänpäivä nimikkeellä juhlistettiin me päivää perheen kesken. Sovittiin että mennään ulos syömään vaikka hieman mietitytti ravintolaan meno vauvan kanssa. Mitä jos meidän muuten niin tyytyväinen ja rauhallinen lapsi itkeekin juuri silloin mahavaivoja ja mitä mieltä ravintolan henkilökunta meidän pöydän maitobaarista? Selailin eat.fi sivuston ehdotuksia Turun ”lapsiystävällisistä” ravintoloista ja yllätyin niiden määrästä. Moni listatuista paikoista olikin itselle tuttuja ja mieluisia. Halusin kuitenkin kokeilla jotain uutta paikkaa ja paikaksi valikoitui eat.fi:n sekä ystäväni suosittelun perusteella ravintola RantaKerttu.

Lauantai iltapäivällä hoitolaukku mukana suunnattiin innoissamme RantaKerttuun. Ruoka oli maistuvaa, hinta-laatusuhde kohdillaan ja paikka oli viihtyisä. Syöttötuolit, leikkinurkkaus ja lasten omille eväille tarkoitettu mikro vahvisti että lapsen kanssakin ollaan tervetulleita. Saimme nauttia ruuasta rauhassa pikku murun nukkuessa kantokopassaan maidon ja automatkan väsyttämänä. Juodessamme juotavia loppuun pikkuinenkin heräsi tarkastamaan paikan ja ilmoitti nälästään. Meillä juodaan äidinmaidon loppumisen vuoksi jatkuvasti korvikemaitoa pullosta, joten sekään ei aiheuttanut ihmetystä. Meillä oli siis onnistunut ravintolakäynti ja ystävänpäivä. RantaKerttua voin suositella hyvillä mielin vaikka tietysti lapsen kanssa käynti kannattaakin ajoittaa mielestäni päivään.

Vauvan kanssa ja ilman myös kauppakeskus Myllyn Coffee House on käynyt tutuksi. Pöytiä on mukavasti kahvilan ulkopuolella, joten rattaat saa helposti mahtumaan viereen. Henkilökunta ovat mielellään lämmittäneet maidon. Tosin eilisellä ostos-ja kahvittelukäynnillä löysin Myllyn lastenhoitohuoneesta mikron! Vauvan kanssa liikkuminen käy koko ajan tutummaksi ja varmemmaksi.

 

Kylpyhetki!

Malttamattomana odotin meidän pikkuisen enimmäistä kylpyhetkeä. Olin kuullut että useat vauvat nauttivat kylpemisestä ja rentoutuvat vedessä. Onhan vesi tutuin elementti ensimmäiseltä yhdeksältä kuukaudelta. Moni myös on todenut iltakylvyn apuna rauhallisiin yöuniin. Iltakylpy ja vauvahieronta kuulostavatkin mukavilta iltarutiineilta. Mukavan yhteisen tekemisen lisäksi vauvan suhtautuminen pieneen polskimiseen kiinnosti vauvauinnin vuoksi, sillä sinne me halutaan!

IMG_0276

Ensimmäisille kylpyhetkille suositellaan laittavan vettä kylpyammeen pohjalle vain 5 cm jossa ensin vain valellaan vedellä. Meidän murunen on kuitenkin muutamilla suihkutus ja peppupesu kerroilla osoittanut pitävänsä lämpimästä vedestä, joten rohkeasti täytettiin pieni amme lähes täydeksi. Oltiin varauduttu alku ihmettelyyn ja itkuunkin, mutta turhaan. Meillä nautittiin kylvystä alusta loppuun ja ilmeiltiin innoissaan. Kylvyn jälkeen kuivattiin iho painellen, rasvailtiin, hierottiin jalkoja sekä selkää ja annettiin vielä ilmakylvyn hoitaa ihoa hetken.

IMG_0280

Vauvakirja

Pahoittelen etukäteen jos postaus sisältää tavallista enemmän kirjoitusvirheitä, sillä kirjoittamisen ohella lauleskelen Spotifyn kanssa kilpaa Elastisen kappaleita. Elastisen musiikki tuo hymyn äidin lisäksi myös pikku murun huulille. Epäselvää on viihdyttääkö sanat vai tulkinta, mutta kaikki on tyytyväisiä! Erityisiä lemppari kipaleita on Peggy sekä Eteen ja Ylös.

Musiikkimaun ruotimisen sijaan tarkoitus oli tulla kirjoittamaan vauvakirjasta. Vauvakirja on siis kirja, johon kirjoitetaan ja kerätään tietoja,tapahtumia ja muistoja. Kirjasta riippuen sen sisältö ja täyttöaika vaihtelee. Idea on mielestäni ihana ja naureskellen olen itsekkin tykänny lukea omaa sekä sisarusteni vauvakirjoja. Meidän pikkuinen sai oman kirjansa lahjaksi tuoreelta isomammalta, joka kävi vierailulla sunnuntaina.

IMG_0271

IMG_0262

Isomamma oli valinnut Mauri Kunnaksen hauskasti kuvitetun Vauvakirjan, tietysti vaaleanpunaisissa kansissa. Kirjassa riittää täytettävää odotus ajasta koulun aloitukseen saakka. Kysymyksiä on laajasti odotuksesta, valmisteluista, tavoista, arjesta, juhlista, perheestä, kehityksestä ja kiinnostuksen kohteista. Kirja on iloisen värikäs ja reippaan täyttötilan vuoksi tekstin lisäksi myös kuville on tilaa.

IMG_0264

IMG_0266

Ihana lahjaidea vauvan saanneille. Vaikka meidän kirja on vielä tyhjä voin sitä suositella muille, sillä vaikuttaa todella kivalta usean selailun perusteella.

Kevään kengät

Lunta ja räntää on luvattu vielä lisää (naapurin vanhemman herran mukaan ainakin) eikä pyörätietkään ole vielä kuivumaan päin, mutta täällä haaveillaan jo keväästä. Ja eilen aurinko jo lähes lämmitti kun oikein fiilisteli. Koko syksyn ja talven oma pukeutuminen ja tyyli oli todella yksitoikkoista sekä tylsää. Eikä kai ihme kun käytössä oli vain muutama vaihtoehto ja nekin tuntuivat enemmän tai vähemmän epämukavilta päällä.Viime kuukausien aikana on käynyt hyvin selväksi kuinka tärkeä osa pukeutuminen on omaa identiteettiäni ja tapaa ilmaista itseäni. Vielä olen hieman hukassa oman vartalon ja tyylin suhteen, mutta toivottavasti kevään aikana kehon palautuessa tutustun siihenkin puoleen itsessäni uudestaan.

Syys- ja talvivaate hankinnat jäivät siis harvinaisen pieniksi, mutta muutamia vaatteita kevääksi ja kesäksi olisi jo ostoslistalla. Ilmojen lämmetessä korkeat korot saavat tänä vuonna ainakin jäädä erityistilaisuuksiin ja tilalle pitäisi löytää jotain käytännöllisempää.Jotain mitkä saa nopeasti jalkaan, ovat mukavat ja takaavat tasapainon vaikka sylissä olisi kalliskin lasti. Onnekseni tennarit ovat kovaa huutoa ja vaihtoehtoja löytyy.  Erityisesti mieltä houkuttaa helposti jalkaan vedettävät Slip on -tennarit sekä klassiset Converset!

leo

 

mustat

converse valk

Warpin mustat sopisivat asuun kuin asuun ja Vanssin leo-kuosiset Slip on-tennarit toimisivat kivana asun piristäjänä. Houkutusta valkoisiin Consseihin ei tarvitse varmasti edes perustella. Valkoiset Converset ovat klassiset, kauniit ja käytännölliset. Nämä kengät mielessä ryhdyn metsästämään kenkiä kevääseen. Lainasin postauksen kuvat Stadiumin sivuilta ja kaupan puolella täytyy käydä katsastamassa lähipäivinä valkikoimaa tarkemmin.

 

 

 

Koska olet sen arvoinen.

Kerroin jo aikaisemmin kuinka jännitin synnytystä enemmän sairaalaan jäämistä. Vieraassa paikassa vieraiden ihmisten ympäröimänä ei vain ole mun juttu. Kyllä, olen 20 vuotta ja rehellisesti sanottuna koti-ikävä iskee edelleen samalla tavalla kuin alakoulussakin kavereilla yökyläillessä. Toivoin siis todella kovasti että kaksi vuorokautta lapsivuodeosastolla riittää, valitettavasti näin ei kuitenkaan ollut. Meidän tytön veren bilirubiini taso oli liian korkea ja ihon keltaisuutta piti hoitaa sinivalohoidolla sekä seurata verikokeilla. Yksi valohoito kerta riitti ja keltaisuus alkoi nopeasti häviämään. Seuraavaksi alettiin seuraamaan painoa, joka nopealla laskullaan paljasti vauvan liian vähäisestä ravinnon saannista. Maitoa riitti, mutta se oli nii tiukassa ettei pikkuinen saanut sitä kuitenkaan syödäkseen riittävästi. Imetykseen nopean avun toi rintakumi ja paino alkoi nousemaan heti. Nämä meidän molemmat ”ongelmat” ovat aika tavallisia ja hoidettaessa haitattomia, mutta väsyneelle tuoreelle äidille (joka ollut pienessä sairaalassa huoneessa jo 5 päivää) aika pelottavia.

Omaa oloa helpotti todella että V aloitti isyysloman heti lapsen synnyttyä vaikka me vauvan kanssa oltiinkin vielä sairaalassa ja pystyi pitämään päivittäin seuraa usean tunnin ajan. Se lohtu ja tuki oli korvaamatonta<3 V:n lisäksi oma äitini ansaitsee ehdottomasti kiitosta kannustamisesta ja vaivasta, jonka näki joka päivä tullakseen vain tunnin kestävälle vierailuajalle. Hankala arvioida kumpi mahtoi noiden päivien aikana joutua enemmän kuuntelemaan itkuani!

Sairaalaan henkilökunta oli synnytysosastolla ja lapsivuodeosastolla mukavaa ja ammattimaista. Joka paikassa oltiin ystävällisiä ja tarjottiin apua sekä opetettiin vauvan hoitoa. Myös opiskelijat olivat kohteliaita ja kysyivat aina reilusti lupaa osallistua. Ainoana miinuksena oli se että avun tarjoamisesta huolimatta en tiennyt millaista kaikkea apua oli mahdollista saada. Niin paljon asioita joita en osannut pyytää ennen kuin näin tai kuulin jonkun muun pyytävän. Neuvoni etenkin ensisynnyttäjille on kysyä kaikkea mitä mieleen tulee, pyytää henkilökuntaa vahtimaan lasta sinä aikana kun itse käy rauhassa suihkussa tai happihypyllä (näin saa tehdä, harmi että itse selvisi vasta viimisenä päivänä) ja ottamaan omaa evästä, koska laitosruoka on aina laitosruokaa. Vaikka sairaalassa olo oli mielestäni kamalaa ja kotiin oli ihanaam päästä oli se kaikki nyt sylissä nukkuvan murun arvoista! Vaikka koti-ikävä siis iskikin ja kovaa selvittiin tuostakin melkein naarmuitta.

vauva roosa niemi mv – kopio

Ulkoilun aloittaminen

Jo raskaana ollessani sain huomata tässä lajissa olevan eri ohjeita yhtä paljon kuin ohjeistajiakin. Ja niitähän riittää. Silloin päätin että kuunnella neuvoja joita olen itse pyytänyt/etsinyt tai saanut neuvolasta. Luonnollisesti sama tyyli jatkuu vauvan synnyttyäkin. Plussaa tässä on se että oma tapa mahtuu varmasti monien muiden joukkoon ja miinuksena on oman suunnan valinnan vaikeus kaikkien erillaisten sääntöjen ja neuvojen joukossa.

Pian kotiutumisen jälkeen alkoi jo houkuttamaan ulkoilun tarjoama raikas ilma ja vaunulenkkeilyn mahdollistama kevyt liikkuminen. Tietoa tästäkin oli monen laista. Yhden lähteen mukaan vasta 2 viikkoisen kanssa voi aloittaa varovaisesti ulkoilun, toisen mukaan 2 viikkoisena jos pakkasasteita alle kymmenen ja kolmannen mukaan alle kymmenen asteen pakkasella voi aloittaa ulkoilun jo nuorempanakin. Neuvolan kotikäynti tuli siis sopivaan saumaan kotiutumisesta heti seuraavana päivänä tytön ollessa 6 päivän ikäinen. Neuvolan työntekija kehoitti aloittamaan ulkoilun huoletta.

Kehoituksesta aloitimme ulkoilun heti seuraavana päivänä tytön ollessa viikon ikäinen. Ensimmäinen reissu kesti vain 20 minuuttia ja sisälsi lyhyen pysähdyksen pieneen lähikauppaan. Muutamilla seuraavilla kerroilla venytimme ulkoilun pituutta vähän kerrallaan. Tyttö nauttii vaunuilusta ja nukkuu rauhallisesti lenkkien ajan vaikka vielä rappukäytävässä huutaisi kuumuuden vuoksi. Unet jatkuvat usein vielä pitkään kotona. Tytön lisäksi myös me V:n kanssa olemme nauttineet vaunulenkkeilystä. Raikas ilma piristää kummasti muuten hieman väsyneitä, mutta onnellisia vanhempia.

IMG_0238