Tää toimii

Olen tehnyt taas kotiäitinä olemisen lisäksi töitä ja pienien aikahaasteiden lisäksi se on herättänyt paljon uusia ajatuksia ja näkökulmia yleisesti arkeen liittyen.  Tosia asia tulee olemaan se ettei meidän perheen päivät mahdollisesti koskaan ala yhdessä 6.30 herätyksellä, klo 8 päiväkoti ja töihin, klo 16 töistä kotiin päiväkodin kautta ja koko perhe ruokapöydän äärelle, jonka jälkeen ilta jatkuu koko perheen voimin. Tehdään Villen kanssa molemmat vuorotöitä, joten pieni tasapainoittelu on läsnä.

Tehtiin Uuden Vuoden lupaus että pidetään kovasti kiinni meidän ”tiimin” toimivuudesta.  Se kumpi on kotona huolehtii kotiasioista, töissä olevan ei tarvitse miettiä töissä pyykkivuorta. Molemmilta vaaditaan panostusta ja luottoa että homma toimii. Tieto että rakastetaan vaikka koti ovella vain nopeasti moikataan kun toinen tulee ja toinen lähtee. Molemmilla on oikeus omaan aikaan vain olla ja harrastaa, siitä kerrotaan suoraan. Yhdessä ollessa rentoudutaan ja nautitaan yhteisestä ajasta, vaikka sitten pyykkivuoren päällä istuen.

IMG_3096

Vielä Kiiralla ei ole hoitopaikkaa vaan ollaan oltu vuorotellen kotona tai saatu hoitoapua muulta perheeltä. Jos ja kun mun työt lisääntyvät on hoitopaikankin hakeminen ajankohtaista,  mutta sitä ei stressata vielä. Mulle tämä kaikki on ollut ehkä aavistuksen isompi muutos.  Olen tottunut että mulla on koko päivä aikaa olla kotona Kiiran kanssa,  nyt tuntuu ettei vuorokauden tunnit aina riitä. Tottakai Ville ja Kiira täällä pärjää kun olen töissä, mutta tuntuu vieraalta jättää kotityöt Ville kun ennen ooen hoitanut niitä pääasiassa Villen ollessa töissä.  Toisaalta on ihana tulla kotiin kun siellä odottaa hyvää iltapalaa siistissä ympäristössä.  Mutta juuri tätä se toisen ajattelu ja huomioiminen on, tehdään toiselle mahdollisimman mukava olo.

Tuntuu hienolta miten avoimesti ollaan opittu viime aikoina puhumaan toisillemme.  Välillä poden syyllisyyttä kun töissä on niin hauskaa, kun asiasta on puhuttu yhdessä tuntuu se hölmöltä jutulta. Vaikka kotona olisikin hauskaa saa sitä nauttia tekemisestä muuallakin eikä sen tarvitse himmentää kodin hohtoa!

IMG_3095

Nyt taitaa olla hyvä aika lopettaa ennenkuin postaus venyy ja venyy vaan ilman sen kummemoaa aihetta (ja ennenkuin Kiira herää). Mutta täällä ollaan taas, Uusi vuosi ja uudet kujeet!

Eläimellistä menoa

Viime viikonloppu vierähti aika eläimellisissä merkeissä. Perjantaina vierailtiin Mietoisissa Kiiran mamman ja pappan luona jolloin käytiin moikkaamassa heppoja. Kiira katsoo mielellään hevosia ja silittääkin vaikka selkeästi iso eläin jännittääkin. Lauantain Mylly reissulla katsastettiin tottuesityksen lisäksi parkkihallissa päivää viettävät lampaat. Lampaat olivat ihania ja niitä siliteltiin koko perhe. Kiira vuoroin kosketti varovasti pehmeää lämmästä ja kiljahti ilosta sekä jännityksestä. Yksi lammas oli erityisen symppis ja olisi viihtynyt  rapsuteltavana vaikka koko päivän eikä välittänyt vaikka Kiira ehti nappaamaan nenästäkin hieman kiinni. Lammas vei selkeästi tytön sydämmen, sillä pikku määkijälle yritettiin antaa tuttiakin. Jonka tylsät vanhemmat kuitenkin esti, uskottiin Kiiran tulevan vielä katumapäälle. Sunnuntaina vuorossa oli huomattavasti pienemmät kaverit kun kyläiltiin kaverini luona ja Kiira ”ilahdutti” kahden kissan iltaa. Toinen katti luikki vikkelään karkuun, mutta nuorempi antoi Kiiran silitellä ja ihmetellä lähempääkin. 

IMG_20151216_022838

Hevosten, lampaiden ja kissojen lisäksi ollaan tutustuttu kanoihin ja ihanaan Hertta koiraan, joka asustelee vanhempieni luona. Hertta on aivan ihana. Herttaa on ihana silittää, taputtaa, tutustua vähän rajumminkin, seurata ja syöttää.Hertasta taas on ihanaa kun Kiira syö sotkuisesti ja pienellä katsella jakaa ruuan hänenkin kanssaan. Ja ainiin, kotona akvaarion reunalla roikutaan katsomassa kaloja monta kertaa päivän aikana ja huudetaan kaakaa. Ollaan Villen kanssa molemmat olleet aina paljon tekemisissä eläinten kanssa, joten tuntuu luontevalta tutustuttaa Kiiraa eri elukoihin mahdollisuusten mukaan. Uskon että pienestä saakka eläinten parissa touhuessa tapahtuu ainakin pientä ehkäisyä allergioita vastaan. opitaan kohtelemaan eläimiä oikein eikä pelätä hyvien kokemusten vuoksi. Tästä päästäänkin tärkeään asiaan eli eläinten kohteluun. Pieni lapsi ei ymmärrä automaattisesti miten eläimien esim. koirien kanssa käyyyäydytään. Purukalustoa halutaan tutkia ja karvoista repiä. Se on ihan luonnollista, mutta vanhempien tehtävä on tässäkin laittaa rajat ja opettaa sekä kieltää.

Itse lapsena (ja edelleen) halusin silittää lähes jokaista vastaan tulevaa koiraa ja usein silitinkin. Mutta vasta kun olin kysynyt omistajalta luvan, sillä omat vanhempani opettivat aina kysymään ensin ja sittenkin etenemään rauhallisesti. Kaikki koirat eivät katso läpi tassujen kiljuvaa, repivää ja kuolaavaa pientä ihmistä. Sen lisäksi että haluan Kiiran oppivan tuntemaan eläimiä haluan Kiran oppivan kohtelemaan niitä oikein. Vaikka vielä se on jatkuvaa toistelua ja kieltämistä. Oikein kohtelemalla koirasta voi saada itselelen parhaan ystävän ja aina valmiin-leikkikaverin. Toivottavasti meidänkin perhe joku päivä kasvaa ainakin koiran verran, mutta siihen saakka jatketaan harjoituksia ahkeralla kyläilyllä!

5. Joulukuuta

Lauantai illan ratoksi otettiin Kiirasta valokuvia, joiden tarkoitus oli a) esitellä uusia vaatteita b)olla rauhaa ja joulua huokuvia kuvia. Kuten arvata saattaa visio ei ihan täysin toteutunut kun antaa pikkulapselle joulupalloja ja toivoo paikalla oloa sekä hymyilyä. Mutta ihan omannäköisiä kuvia tytöstä saatiin.

IMG_20151205_212011IMG_20151205_211901IMG_20151205_211827

P.s kuvan ”hame” on oikeasti liivimekko, mutta näyttää hyvältä myös neulepaidan alla. Mekko ja paita molemmat ostettu H&M:ltä.

4. Joulukuuta

Huoleton riisipuuro.

Taidoin vähän huijata aamuisessa postauksessa joulunaloituksesta ekoilla joulutortuilla. Ne oli jo toiset, mutta ensinmäisissä oli omenahilloa, joten sitä ei tavallaan lasketa. Mutta oon myös tainut syödä jo iiiihan vähän joulusuklaata ja riisipuuroa. Torstaina päätin että meillä vihdoin syödään riisipuuroa aamupalaksi, mutta olin myös päättänyt mennä aamuspinningiin. Riisipuuro tosin olisi ollut aika mainio tekosyy salin skippaamiselle, mutta molemmat toteutuivat. Ja nyt teille selviää miten.

Tarvitset: 1l maitoa, 1 1/2 dl puuroriisiä, 1 rkl öljyä, voiteluun rasvaa ja suolaa oman maun mukaan. Sekoita ainekset keskenään ja kaada voideltuun vuokaan. Paista 150 asteessa 1 1/2 h, jos pinta tummuu liikaa laita foliota kanneksi. 

Niin helppoa ja hyvää! :)

3. Joulukuuta

Meidän kehityksestä unikoulusta piti tulla kirjoittamaan jo eilen, mutta ilmeisesti  aihe jo itsessään oli niin unettava että valitsin pidemmät yöunet sen sijaan. Tai sitten syynä oli HopLop reissu, jonka jälkeen jatkettiin iltaa vielä Anninan kanssa leffan ja ekojen joulutorttujen parissa. Nyt joulu on siis virallisesti alkanut. Mutta nyt aiheeseen.

Päivittelin jo aikaisemmin meidän unikoulun etenemistä, joka meni vähän vaihdellen, mutta pääasiassa hyvin. Ensimmäiset illat olivat aika huudon täyteiset ja äidillekkin raskaat. Pysyttiin kuitenkin Villen kanssa lujina. Puuron ja iltatoimien jälkeen annettiin vielä iltamaito, jonka jälkeen klo 21 Kiira viedään omaan sänkyyn hereilleä. Alkuun oltiin vieressä omalla sängyllä niin että Kiira tarvittaessa näki meidät. Kun Kiira nousi pystyyn laskettiin takaisin maaten ja muutaman kerran piti antaa tutti. Oltiin sovittu että rauhoitellaan tassuttamalla jos itku yltyy hysteeriseksi, mutta näin ei kuitenkaan tarvinnut tehdä. Ensimmäiset illat vietettiin makkarissa 30 min ja sitten 15 min kunnes tyttö nukahti. Alle viikossa kuitenkin Kiira hoksasi hommat idean ja jäi sänkyyn rauhallisena. Silloinkin oltiin vieressä kunnes uni tuli. Nyt ollaan viety Kiira sänkyyn ja poistuttu huoneesta. Noin 10 min päästä huoneesta kuuluukin jo rauhallista unituhinaa.

IMG_20151011_200111

Unikoulu meni meidän osalta siis helpommin kuin uskoin ja suosittelen ainakin yrittämään. Meillä lähtökohta oli se että Kiira kyllä nukkui koko yön ilman yösyöttöja, mutta nukutettiin tähän saakka aina pullolle sylissä. Ja juuri tästä syliin nukuttamisesta haluttiin päästä eroon. Tärkeiksi asioikse meillä ilmeni rutiinit ja rauhallinen iltahetki. Klo 20 aloitetaan iltapala ja 21 mennään sänkyyn. Siinä välissä sitten vaihdetaan vaippa ja yöppärit päälle sekä luetaan kirjoja yms. rauhallista. On aika ihmeellista kun se oma aika alkaa jo klo 21! Halutessa pääsee itsekkin aikaisin nukkumaan omien iltatoimien jälkeen tai voi valvoa muutaman tunnin ilman lasta tehden omia juttuja.

IMG_20151011_211047

2.Joulukuuta

Kiira…

…tutkii akvaariota ja kaloja

…avaa joulukalenterin ja tutkii possua sekä lorukorttia

…”lukee” Aku Ankkoja

…järjestelee kenkähyllyn

…auttaa ruuan laitossa

…valvoo pyykinpesua

…tonkii laatikoita ja kaappeja

…syö itse sormiruokaa mielellään

…juo itse nokkamukista

…murisee lelupossulle- ja autolle

…shoppailee itselleen vaatteita 

…ulkoilee puistossa

…nukkuu.

IMG_20151202_231040

Paljon mahtuu puuhaa pienen tytön päivään.

1.Joulukuuta

Marraskuun viimeinen päivä hikihatussa asensin itsetehtyä joulukalenteria seinälle. jonka pysyminen on tosin edelleen vähän niin ja näin. Vaikkei Kiira ymmärrä varmastikkaan joulukalenterin ideaa tai joulua ja sen lähestymistä halusin kuitenkin aloittaa perinteen jo. Kuten jo aikaisemmassa postauksessa kerroin en ole ennen ollut mikään jouluihminen, mutta äitiys on kääntänyt pääni monessa asiassa. Haluan luoda meille yhteisiä perinteitä ja mukavia hetkiä niin arkeen kuin juhlaan. Ne tekevät lapsuudesta lapsuuden ja juuri nuo jutut lämmittävät mieltä myös näin aikuisenakin vielä muistellessa. Jokaisesta ”luukusta” Kiira saa lorukortin ja satunnaisesti jotain muuta pientä kuten kylpylelun tai pikkuauton. Lorukortilla oli mukava aloittaa tämä aamu ja joulukuu, myös uutta autoa ehdittiin ihmetellä aamupalaa odotellessa! Jouluaattoon mennessä meillä pitäisi siis olla lorupussissa hyvin sisältöä. Tosin ompelutaidoton täällä jatkaa yhä sopivan pussin etsimistä!

IMG_20151201_220410

Joulukalenterin lisäksi Kiira tulee aattona varmaan saamaan useamman lahjan. Joulupukin apulainen ruudun tällä puolen on ollut ahkera enkä usko muidenkaan aputonttujen laiskottelevan. Enemmän kuin tarvitsisi tai ymmärtää vielä edes haluta. Kuitenkin on paljon vähävaraisten perheiden lapsia, jotka saattavat jäädä ilman lahjoja ja viettää hyvin erillaisen joulun kuin me. Vaikkei materiaali takaa onnea myöntää varmasti moni sen kuitenkin ilahduttavan.

IMG_20151201_220557

Tämän takia osallistutaan Joulupuu-keräykseen, joka meilläpäin ainakin toimii K-kauppojen yhteydessä. Joulupuu-keräyksessä voit käydä valitsemassa joulukuusesta yhden tai useamman paketti kortin. Kortissa lukee lahjan saajan sukupuoli ja ikä. Ostat ja paketoit lahjan sekä kiinnität siihen ottamasi paketti kortin jonka jälkeen palautat lahjan Joulupuu-keräyksen pisteelle(esim. se k-kauppa). Keräysaikaa on 9.12.2015 saakka, joten toimi nopeasti. Paketit saa vähävaraisten perheiden lapset.  Me ilahdutetaan 1 v 8 kk ikäistä poikaa. Pienellä vaivalla, mutta suurella merkityksellä voin todella tehdän jonkun joulusta paremman. Mieti sinäkin. 

IMG_20151201_220041

Meidän 5 vinkkiä sairastelijalle

Meidän pieni karhunpoika on (taas) vähän nuhainen. Nuhasta huolimatta täällä on tällä kertaa kuitenkin nukuttu yöt hyvin. Vaikka muutama pahempi räkäkausi on käyty läpi syksyn aikana ei olla vielä onneksi koettu korvatulehdusta. Nyt täytyykin heti koputtaa puuta! Tällä kertaa räkänokalla on ruokahalu huonompi ja kaipaa enemmän viihdyttämistä tai tulee kiukkua. Tässä kuitenkin meillä hyviksi todetut niksit nuhanenän olon helpottamiseksi!

Pyykit kuivumaan makkariin. Räkänokka kautena on pakko pestä pyykkiä ahkerammin ja levittää erityisesti pyyhkeitä ja lakanoita makkariin kuivumaan. Kosteampaa ilmaa on helpompi hengittää. Vähän samaa asiaa ajaa mm. apteekista ostettu euqalyptys höyrystin, mutta meillä siitä ei ollut samanlaista hyötyä kun märistä pyyhkeistä. 

Sängyn pääty ylös. Hieman koholla olevassa asennossa on paljon helpompi olla. Muutamat kirjat pinnasängyn jalkojen alla tekee kummia. Tosin tästä kikasta ei ole paljon apua jos lapsii liikkuu sängyssä paljon, pahimmillaan lapsi koittaa nukkua pää alaspäin, mutta kipeänä ollessa Kiiralla jää kuitenkin unessä hyörimiset vähemmälle.

Nenäsuihke. Meillä on vauvoille tarkoitettu Physiomer Baby nenäsuihke, joka puhdistaa, avaa ja kosteuttaa nenän hengitystiet sekä ennaltaehkäisee jälkitauteja ja korvatulehdusta. Ehkä tuuria tai juuri tämän ansiota että ollaan vielä vältytty korvatulehduksilta. 

Imuniistin. Kavereiden kesken se ällö räkäimuri, joka ei oikeasti ole ollenkaan ällöttävä. Tämä on ollut vasta tällä nuhalla käytössä ja ihmettelen vaan miksei tätä hommattu jo edellisellä kahdella kerrälla! Uskon että tämä on pelastanut  meidän viime yöt. Ensin nenäsuihketta ja hetkeä myöhemmin imetään tällä loput räät ja hengityskulkee tutti suussakin. Jos kotoa löytyy pikuinen suosittelen ehdottomasti tämän ostamista jo ennen ekaa sairastumista. 

Särkylääke. Näppärä lisä lääkekaappiin. Tällä ollaan saatu helpotettua Kiiran oloa rokotuksen jälkeen, kuumeessa ollessa ja ylähampaiden puhjetessa. Särkylääkkeen vahvuuden määrittää vauvan paino, joten huomioi se ostaessasi tai annostellessasi lääkettä. En tiedä onko vauvoille särkylääkettä muuten kuin suppoina, mutta meillä ainakin toiminut hyvin juuri tämä suppo. 

Joulun ensioireet?

Viimeisen muutaman viikon aikana on kärsinyt ihmeellisistä oireista ja kokenut outoja tuntemuksia. En pitänyt niitä mitenkään vakavina vaikka läheisetkin ovat saattaneet huomata jo jotain. Viikonloppuna kuitenkin epäilykseni vahvistuivat ja kauppareissulla olin jo asiasta täysin varma. Musta on tullut jouluihminen! Kummat oireet ovat olleet jouluiset ajatukset, koristeiden miettimistä ja lahjojen suunnittelua jo marraskuussa. Viikonlopuna kauppareissulla soi joululaulut eivätkä ne ärsyttäneet muo yhtään vaikka vielä viime vuona ne saivat vielä pään särkemään ja korvat savuamaan.

Kotona on valmiina joulukortti tarvikkeita ja muutamat koristeet on jo esillä. Lähes kaikki lahjat on jo keksitty ja osa jo ostettu. Vielä en järjestä koko suvulle jouluruokailua enkä aijo tykätä laatikoista. Niin sekaisin en vielä ole, mutta saataan maistaa jopa porkkanalaatikkoa…. Ehkä. Kaikkea tämä ätiys aiheuttaakin, saa nähdä olenko vuoden päästä taas oma tuttu joulun vieroksuja vai onko tämä pysyvää. Ei tämä kuitenkaan ollenkaan hassumpaa ole.

IMG_20151124_132933

Joulun intoilun lisäksi olen ihastunut muumimukeihi, shoppailen lähes aina vaatteita vaan Kiiŕalle ja olen muuttunut luovan sekasorron rakastajasta siisteyspakkomielteiseksi! Jep, äitiys on paljon muutakin kuin vaan väsymystä!

IMG_2797

Lahjavinkit perheen pienimmille

Maanantaina kerhossa oli Ozbabystä myyjä esittelemässä ajankohtaisia lastentarvikkeita. Käytiin läpi väliaika ja talviajan pukeutumista sekä lisävarusteita pimeälle ja kylmälle talvelle. Kiira leikki koko esittelyn ajan tyytyväisenä (välillä esittelijän tuotteilla tosin), joten sain rauhassa pistää kerrospukeutumisen vinkit mieleen. Päälimmäisenä jäi mieleen villaiset väliasut sekä riittävän isot ulkovaatteet, jotta väliin jäävä ilma lämmittää ja antaa kasvuvaraa. Haalaria ostaessa hihojen tulee olla oikean tai jopa reilun pituiset kun käsi on nostettu ylös ja haaroihin on hyvä jäädä tyhjää tilaa aikuisen kahden nyrkin verran. Meiltä löytyy välikausi haalari, joka mahtuu varmasti vielä ensi keväänäkin, mutta seuraavaksi haluaisin koittaa softshell-materiaalia. 

Vaatteiden lisäksi myyjällä oli mukana muitakin tuotteita vaatteiden lisäksi ja kävin myös Ozbabyn nettisivuilla tutustumassa laajemmin tarjontaan. Ozbabyllä on käynnissä hintarallit, jotka jatkuvat 23.11 saakka. Kokosin mielenkiintoisimpia tuotteita, jotka mahdollisesti sopisivat teidänkin pukin konttiin?

Stonz Booties Owl töppöspari - Kengät, tossut, liukuestesukat - BOWL290 - 3Cybex Pallas M-Fix turvaistuin - Turvaistuimet 9-36 kg - 515115013 - 1Talvilämpöpussi Heitman Felle Musta - Lämpöpussit,taljat ja istuinpehmusteet - 7965 - 13

Tullsa heijastinkuomu - Muut vaunutarvikkeet - 31515 - 1Yövalo Teddykompaniet Diinglisar - Pehmolelut ja Unilelut - 239 - 1Vauvapeili Bear View Mirror Monkey - Turvaistuimen lisävarusteet - 34264 - 6

Stonz Booties töppöset/CYBEX Pallas M-Fix turvaistuin/Talvilämpöpussi /Heijastinsuoja kuomuun/Yövalo/Vauvapeili turvalliseen autoiluun ’

Tuotteiden nimiä painaessa aukeaa linkki suoraan Ozbabyn sivuille tuotteeseen. Kannattaa käydä tutustumassa näihin ja moniin muihin tuotteisiin. Ainakin meillä joulupukilta toivotaan käytännöllisiä lahjoja!