Lapin sairaanhoitopiirissä on otettu käyttöön iPana-synnytystietojärjestelmä

Aikaisemmin odottavien ja synnyttävien äitien sekä syntyvien lasten tietoja kirjattiin ja katseltiin papereista, nyt sama tehdään käyttäen iPana-järjestelmää.

Lapin keskussairaalan naistenklinikalla on otettu käyttöön iPana-synnytystietojärjestelmä, jonka myötä synnyttäneiden äitien ja syntyneiden lasten potilaskertomusmerkinnät siirtyvät sähköiseen muotoon ja paperisista merkinnöistä voidaan lähes kokonaan luopua.

Järjestelmän myötä synnyttäneiden äitien ja syntyneiden lasten potilaskertomusmerkinnät siirtyvät sähköiseen muotoon ja paperisista merkinnöistä voidaan lähes kokonaan luopua. Samassa yhteydessä Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on siirrytty sähköiseen syntymä-sanoman ilmoitukseen väestörekisterikeskukselle, mikä käytännössä tarkoittaa nopeampaa virallisen henkitunnuksen saamista syntyville lapsille.

iPana-järjestelmän käyttöönotto mahdollistaa myös synnyttäjien esitietojen keräämisen ja siirtämisen sairaanhoitopiirin tietojärjestelmään sähköisessä muodossa, mikä osaltaan parantaa tiedonkulkua ja potilasturvallisuutta. Sähköinen WEB-esitietolomake on otettu käyttöön 5.4.2016 ja se korvaa siis aikaisemmin käytössä olleen paperisen esitietolomakkeen. Samassa yhteydessä on päivitetty myös Milou-KTG-arkisto joka integroituu nyt kiinteäksi osaksi iPana-järjestelmää ja Partogrammia.

Kokonaisuudessaan muutokset näkyvät Lapin keskussairaalaan synnyttämään tuleville äideille lähinnä esitietojen kirjaamisvaiheessa. Paperille kirjaamisen sijaan esitiedot kirjataan neuvolahenkilökunnan opastamana sähköisesti. Lapin keskussairaalassa asioidessa odottava/synnyttävä äiti ei muutosta juurikaan huomaa.

Ensimmäinen iPana-lapsi syntyi keskiviikkona 20.4.2016.