Welcome back!

Kuten olen ohimennen maininnut, on meidän esikoisella ollut syntymästään lähtien allergioita, noin kolmen vuoden ikään asti. Kertauksena lyhyesti, hänellä oli suoli- ja iho-oireinen allergia. Oireina mm. järkyttävät vatsakivut, maha sekaisin ja ihan päälaellaan, levottomuutta, unettomuutta, vaikea atooppinen iho, jatkuva korvatulehduskierre sekä itkuisuutta, mikä on todella lievä käsite siitä, mitä se oikeasi oli. Esikoinen itki itkemistään ensimmäisen vuoden, ja nyt joku voisi sanoa, että ”vauvat nyt vaan itkevät”, mutta sen kerran kun näet jatkuvasti kipeän vauvan itkevän, et sano enää niin. Jopa oma tätini sanoi allergioiden selvittyä, ja tilanteen parannuttua, että ”ihan kuin olisit vaihtanut lapsen”, sillä ero normaaliin vauvaan oli niin selkeä.

3kk+ 202

Esikoisen kasvojen iho-oireet vauva-aikana.

Siispä, kun allergiat selvisivät noin kahdeksan kuukauden ikäisenä, esikoinen sai syödä vain bataattia, sian lihaa (rypsiporsasta, ei viljaporsasta), mustikoita (vain kotimaisia), maissia (viljana), sekä apteekin erityiskorviketta. Siitä sitten lähdettiin. Ei paljoa tarvinnut miettiä, mitä teet ruoaksi. Näitä ruokia muistan tehneeni pitkään. Tarkoitan oikeasti pitkään. Silti pikku hiljaa alkoi tulla lisää ja lisää ruoka-aineita takaisin. Viimeisimpänä takaisin tuli kotimaiset viljat, maito ja kala. Kolmen ja puolen vuoden iässä hän sai syödä jo aika lailla kaikkea.

No nyt neljän ja puolen vuoden iässä alkoivat oireet uudelleen; ensin oli vatsa ihan sekaisin, sitten alkoi ihottuma, jatkuva limaisuus, nokkosrokkoa, korvien kipuilut ja milloin mitkäkin levottomuudet ja unettomuudet. Ei kauaa tarvinnut katsella, kun hoksasin itse, että se maito ei nyt sittenkään käy hänelle.

IMG_1724

Iho-oiretta neljä vuotiaana.

IMG_1519

Nokkosrokkoa.

Lääkärissä käydessämme todettiin, että elimistö sietää pienen määrän maitoa, mutta kasvaessaan se aiheuttaa ongelmia. Hän ei siis ole täysin maidottomalla, mutta vain kotioloissa saamme kokeilla tuotteita. Nyt meillä menee kypsennettynä ruoan seassa maito, muuten vain hyvin pienissä määrin hapanmaitotuotteita. Tavallista maitoa hän ei juo lainkaan (eikä maidon terveysvaikutukset ole edes niin hehkutettavat, että tämä meitä haittaisi). Arkemme ei juurikaan ole muuttunut tästä, vain maito ja jogurtit ostetaan maidottomina, muuta emme tarvitse.

Ihottuma katosi, mutta silti vatsa on välillä sekaisin, ja kasvot lehahtavat toisinaan, ainakin päiväkodissa on niin sanottu. Ehkä tässä on mahdollisesti mukana myös siitepölyjen aiheuttamat ristiallergiat, emme tiedä. Sen selvittely jatkuu.

Atooppinen iho on saanut hoitoa luonnontuotteista;

  • helokkiöljy sisäisesti nautittuna, sekä ulkoisesti tarvittaessa
  • aloe vera-voide tarvittaessa ihottumakohtiin
  • kookosöljy ulkoisesti kuivuuteen tarvittaessa
  • sekä pesuaineena Ecocert-sertifioitu Eco Cosmetics lasten shampoo ja suihkugeeli

Näin ollen meillä ei mene kehoon kosmetiikan ja rasvojen mukana myrkkyjä, jotka haittaisivat lapsen kehoa (ei mene kyllä minullakaan, sillä olen siirtynyt täysin luonnonkosmetiikkaan). Lääkäri toki suositteli paljon atopiaa hoidettavan kortisonilla ja apteekin rasvoilla, mutta vierastan ja kartan viimeiseen asti laittavani niitä lasteni iholle enää, varsinkin kortisonia, nyt kun asiasta enemmän tiedän. Oikeanlainen hoito luonnon omilla tuotteilla toimii myös, ja esikoinen on erinomainen esimerkki siitä (yhtään väheksymättä oikeasti kortisonia tarvitsevaa hoitoa). Apteekin tuotteet eivät ole lapsellani auttanut kuin tilapäisesti. Oikean oireen aiheuttajan löytäminen ja hoito luonnollisesti on sen sijaan auttanut paremmin kuin hyvin. Luotan luonnon voimaan, tässäkin asiassa.

Haemme vielä sopivaa öljyä sisäisesti nautittuna parantamaan suolistoa, uusimaan ja korjaamaan kehoa, sekä ylläpitämään hyvää. Harkinnassa on ollut hamppuöljy, sillä sitä on suositeltu paljon. Aloe vera on myös sisäisesti ollut harkinnassa, mutta ehkä kokeilemme ensin öljyä?

Esikoisella on melko huono vastustuskyky, joten hän syö nyt probiootteja tehokuurina parantamaan sitä. Toivottavasti saamme kehon nyt parempaan kuntoon hänellä!

Siispä, vaikka allergiat hävisivätkin, ne voivat tulla takaisin. Tästä ei infottu lainkaan kun viimeksi käytiin poliklinikalla. En osannut edes odottaa tällaista! No, nyt kun maitoallergia on jälleen läsnä, kertoi lääkäri sen todennäköisesti jäävän ikuisesti. Lieneekö tähänkään enää uskominen?

-emiljaana

 

Ommellen!

Mä olen ommellut. Voi luoja siitä on aikaa kun olen päivittänyt ompeluksiani! Niin, eli siis kolme kuukautta sitten viimeksi. Mainitsen nyt vielä, että instagramissa pääsee lähemmäksi meidän arkea, ja näkee kuvatkin ensimmäisten joukossa! Siellä on niitä ompeluksiakin, heti kun ne valmistuvat 😉

Mutta! Nyt mä päivitän vaan ne ompelukset! Nämä eivät ole nyt valmistumisjärjestyksessä, mutta on kuitenkin täällä!

Siskolleni tein mittatilaustyönä paidan ja leggingsit hänen valitsemistaan kankaista. Tykkäsi kyllä! Kuvassa saajan päällä tämä setti!

IMG_1710

Kuopukselle ompelin kierrätysmateriaaleista, eli omista vanhoista leggingseistäni housut ja vanhoista topeistani bodyn.

IMG_1757

Tämä kuva onkin jo vilahtanut kertaalleen, tässä on ensimmäinen tekemäni lippis kuopukselle. Ei ollut ihan priimaa, mutta kyllä se asiansa ajaa! Seuraava onnistuu sitten paremmin!

IMG_2010

Tämä on tuorein tekeleeni, ompelin itselleni puolikellohameen. Tästä tuli ihan yllättävän hyvä 😉

IMG_2168

IMG_2166

Naapurin synttärisankarille tein paitulin, jossa on pitsistä sidottava vyö. Saaja tykkäsi kovin, ja tämä oli kyllä sellainen, että jos minulla olisi tyttölapsi, pukisin kyllä hänelle päälle :)

IMG_2052

Pojille. Esikoiselle shortsit, kompromissishortsit koska eivät ihan menneet mun haluni mukaan kaikki yks yhteen. Ja tosi viileästä materiaalista housut pienemmälle, kesää varten!

IMG_2028

Mun on kyllä pakko hehkuttaa sitäkin, että opettelin äitini paidan helmaan uutta tekniikkaa; helman kääntö piilotikillä. Aika toimiva, varsinkin jos ei ole sopivan väristä lankaa tarjolla 😉

IMG_1760

Sitten kummitytölle 1-vuotis syntymäpäivälahjaksi mekko ja hiuspanta, kierrätysmateriaaleista! Ihanan hempeä, mutta ei liian prinsessaa!

IMG_1758

Kierrätystä jälleen, minun vanhasta paidastani esikoiselle paita. Seuraavaa kokoa tosin, joten tämä saa odottaa kaapissa vielä hetken pukemistaan (esikoisella on niin kamalasti vaatetta).

IMG_1647

Nämä, voi että! Nämä olivat niin ihanat! Siskon vauvalle leggingsit!

IMG_1036

Leggingsit itselleni!

IMG_0736

Joustocollegesta housut itselleni!

IMG_1648

Isomummulle äitienpäivälahjaksi vuoritettu kangaskassi, sillä hän vallan käyttää vain niitä!

IMG_1762

Ompelin myös ystävättärelleni tilaustyönä asun; tuli lyhyt toppi ja maksihame, jonka saa halutessaan nostettua mekoksi. Tämä oli kanssa sellainen mistä en olisi halunnut luopua! Kyllä saaja tykkäsi. :) Tässä kuvassa on siis saajan koko setti päällään.

IMG_1880

IMG_2107

Sovituskuvaa ennen ompelua!

Sitten. Nyt olen ommellut juhliin mekkoani jo aika vimmatusti. Ai että ei ei ei. Mä niin kiroan sen mekon jo! En vaan tule toimeen sen kanssa laisinkaan.. No ehkä se valmiiksi tulee, mutta ongelmitta ei olla päästy.

Piirsin tänään kaavat poikien liiveihinkin, ja ajattelin niitä väsätä hetkosen, kunnes taas lämpenen mekolle. Onneksi tässä on vielä hetkonen aikaa, sillä juhlat ovat heinäkuun lopulla. Ehkä mä saan ne valmiiksi ennen sitä!

Ps. Mä kyllä niin pahoittelen kuvien huonoa laatua että..

-emiljaana

Hoitoon?

Kuopus tulee nyt 7kk lähipäivinä. 7 kuukautta pelkkää vauvaa.

Ennen hänen syntymäänsä olen ollut ulkona muistaakseni ennen äitiyslomaa viimeksi. Mitäs siitä nyt olisi, varmaankin 9-10 kuukautta sitten siis. No nyt alkaa tekeen jo tiukkaa.

En mä varsinaisesti kaipaa mitään ulkoilmaa. Mutta mä kaipaan lomaa mun lapsista. Kuulostaa tosi karulta, mutta mä alan olla nyt niin väsynyt, että mä ihan totta kaipaan lomaa. Vaan miksen vaan sitten menisi ulos ja laittaisi lapsia hoitoon?

Nokun mutkun.

Meillä on tasan yksi ihminen joka tuntee kuopuksen edes jotenkuten. Ainoa hoitaja, ja hänkin aristelee, sillä lapsi on melko suuritarpeinen. Kyllä, meidän vauva on suuritarpeinen – tai ainakin musta alkaa tuntua siltä. Hän viihtyy vain pieniä hetkiä edelleenkin itsekseen  lattialla, tai no silloinkin pitää olla samassa huoneessa. Hän vaatii jatkuvasti viihdytystä ja touhuamista, ja sylissä on pakko olla.

Eikä tämä tapaus vieläkään edes syö mitään, joten miten laitat hoitoon? Hän huutaa huutamistaan niin kauan kunnes tulen pelastamaan ja otan syliin – vaikken edes olisi koko asunnossa. Hän vain huutaa. Eikä häntä pysty edes huijaamaan millään hassuilla jutuilla tai leluilla, ei auta laulelut ja kutittelut.

Ei ole edes vaihtoehto että mies hoitaisi lapsia ja minä menisin. Miksi? No koska yksin en takuulla mihinkään mene, ja muuta seuralaista minulla ei ole kuin se mies. Totta, ei mulla ole sellaisia kavereita. Melko surullista.

En ole varsinaisesti väsynyt lapsiin. Olen vain väsynyt siihen että elämäni ei ole mitään muuta kuin lapsia. Kaipaan kavereita, ja etenkin hetkeä ilman äitiyttä. Äitiys on rankkaa. Ei se ole mitään ruusuilla tanssimista ja jatkuvasti kikattelevia lapsia.

Ikävintä tästä tekee se, että kaikki muut ympärilläni kulkevat, menevät ja tekevät, ja heitä pyydetään milloin mihinkäkin – ilman lapsia. Ehkä siinä on se karu fakta iskenyt vasten mun kasvoja, että mulla ei ole ketään kuka mua edes veisi tai pyytäisi mihinkään. Se on se ikävin asia, kun tulee äidiksi. Unohdetaan. Miehiä sitten viedään, jotta saavat lomaa arjen askareista ja vauvan itkusta,mutta äidin tulee kestää se kaikki koko ajan, poikkeuksetta. Tämän tulisi olla tasaväkinen juttu, että kumpikin saa sitä lomaa.

Eihän tämä nyt ole absoluuttinen totuus – on olemassa äitejä jotka menevät ja ottavat omaa aikaa. Mutta surullisen usein ne äidit vaan jäävät kotiin, ja ne unohdetaan. Miksi? Luullaanko, että he pärjäävät syrjäyttämällä omat tarpeensa? Todella moni äiti ei edes harrasta mitään, koska on lapset ja koti, eikä aika riitä muuhun (itse harrastan ompelua, ja joko lapset silloin nukkuvat tai mies hoitaa). Pahimmassa tapauksessa kukaan ei edes muistuta, että tekisi hyvää nukkua hetki pidempään tai laittaa lapset hoitoon (jos nyt sattuu olemaan hoitajaa) ja olla vaan, maata äksänä lattialla tai käydä syömässä, tai ehkä vaan kävelyllä, mennä leffaan tai möllöttää sohvalla. Surullisen usein kuulen myös sen, että on taivaallista käydä kaupassa ilman lapsia, tai päästä suihkuun rauhassa, koska ne ovat ne ainoat hetket arjessa ilman lapsia – joillakin jopa vuosiin.

Miksi äidit unohdetaan? Miksi heidän tarpeensa syrjäytetään? Miksi oletetaan, että heidän ei tarvitse koskaan päästä mihinkään, koskaan olla ilman lapsia?

Mulla tuli burn out. Myönnän sen. Tuli niin vietävän paha olla, kun hoksasin asian. Mua itketti, suretti, ahdisti ja suututti.

Mä haluaisin elää mahdollisimman lapsentahtisesti omien näkemyksieni mukaan, ja laittaa lapsen hoitoon sitten kun hän on siihen itse valmis. Mutta nyt mä laitan oman jaksamiseni tämän asian edelle. Lapsi ei kuole siihen, jos hän on hoidossa, hetken erossa vanhemmistaan, silloin tällöin. No ei kuole, eikä traumatisoidu. Hyödyllisempää, ja turvallisempaa on lapsen olla hyvinvoivan vanhemman luona.

Uupumus on asia, josta vaietaan. Lasten kanssa kuuluu jaksaa koska ”itsepähän teit”. Ei pidä paikkaansa. Ei kukaan jaksa vuosia ja vuosia jatkuvassa uupumuksessa, eikä tarvitsekaan jaksaa. Sanotaan, että kun äiti voi hyvin niin lapsetkin voivat hyvin. Tämä ei ole mikään turha sanonta. Lupasin esikoisen vauva-aikaan, että en koskaan enää vähättele uupumustani. Se ei ole kenekään etu, eikä varsinkaan häpeä.

Joten meillä suunnitellaan nyt lasten laittamista hoitoon ensimmäistä kertaa (no onhan isompi hoidossa aina välillä kun niin haluaa aina olla, oikea kyläluuta). Hoitajia tulikin kaksi, ja toinen niistä voisi imettää, jos tilanne menee ihan hysteeriseksi ja onkin kyse vain rinnan kaipuusta. Tiesittekö, että sairaaloilla on ollut sijaisimettäjiä, ja kotiin on palkattu imettävä lastenhoitaja, silloin ennen vanhaan? No ei nyt niin vanhaan aikaan, sillä mummuni puhui tästä juuri omasta muististaan.

Hoitoon. Mitä me sitten tehdään? Sen näkee sitten.

-emiljaana

Sometauko

Screenshot_2015-05-30-22-42-17~2
Me lähdettiin lomalle! Tai no lomalle ja lomalle, mähän oon ollut lomalla jo lokakuusta lähtien.

Mutta lähdettiin kuitenkin. Pakattiin kamat ja lapset ja junaan. Mentiin mökille (no ei sillä junalla, vaan ihan veneellä) ja oli tarkoitus olla pitkäänkin. Pojat tykkäsivät kovin, esikoinen meinasi että jäädään asumaan. Oma mieli lepäsi ihan selkeästi! Ei sähköä, ei juoksevaa vettä, ei narinaa ja marinaa tekemisen puutteesta, ja ennen kaikkea ei muita ihmisiä! Voi luoja mä rakastan erakkoelämää!

Screenshot_2015-06-01-21-01-01~2

Oltiin paljon ulkona, ihan vaan oltiin ja fiilisteltiin sitä luontoa. Tehtiin kaikkia pikku hommia ja opittiin uutta, kuten kalan perkuu ja puun veistäminen. Esikoinen sai työkalupakin ja jousipyssyn, miehen käsialaa.

Grillailtiin ja saunottiin, ja ihan vaan nautittiin. Kelloakaan ei muistettu katsoa kuin harvakseltaan, silloin kun oli jo kamalan myöhä mutta aurinko vaan paistoi. Tajuttiin aina että ohhoh olipas poikien nukkuaika aikoja sitten. Mutta mitä väliä! Oikeasti, hällä väliä kun ei mitään tärkeää ole lähipäivinä!

Sitten. Se iso takapakki. Mentiin keskiviikkona mökikke, niin sunnuntaina heti aamusta herätään esikoisen itkuun.

”Äiti! Mulla on kuollut hyttynen kädessä, ja jos otan sitä pois niin se pistää mua tosi lujaa!”

Unen pöpperössä ja sumusilmillä (+mun sokeus ilman silmälaseja) ei tullut heti tajuttua tilannetta. Oikeasti ajateltiin että se on vaan hyttynen niinkuin lapsi sanoo. Pienen vänkäyksen ja kamalan huudon kera aloin herätä ja tajuta että hetkonen.

”Kuule, ei se oo hyttynen. Se on punkki.”

Se hetki kun tajuat, että lapsella on yön aikana tullut käteen punkki, alkaa päässä vipeltää ajatuksia vaikka kuinka. Kaikki kauhukuvat, muistelmat ja huhutkin sekoittuvat, etkä enää tiedä mikä olikaan faktaa. Eikä meillä ollut edes punkkipihtejä, koska täällä päin ei pitäisi olla punkkeja! Luettiin sitten neyåtistä, että langallakin sen saa pois. Kieritetään lanka mahdollisimman lähelle punkin kärsää ja vedetään pois. Ja näin se vedettiin. Vaan mihin se lennähti siitä?

Käännettiin koko mökki ja etsittiin, punkkia vaan ei näkynyt missään, kunnes katson peiliin. No omassa päässänihän se kipittäö kamalaa vauhtia kohti päänahkaa! Ei sentään kerennyt itseäni puremaan.

Punkki poltettiin saunalla. Kävimme saunassa ja tarkistimme kaikki vielä läpikotaisin ettei muualla ole. Ajattelimme että jos tämä oli vaan kertaluonteinen juttu ja jatkettiin mökkeilyä.

Meni jokunen tunti, kunnes esikoisen päässä kipittää toinen punkki! Hän oli ollut juuri kääntämässämme mökissä sängyllä, ja sieltä noustuaan otsalla kävelee musta kammotus. Tämä oli vikaniitti. Lähdimme pois.

Eihän punkki itsessään ole mikään maailman kammottavin otus, mutta joka viides kantaa borrelioosia, ja puutiaisaivokuume on jopa tappava, sekä oireet lapsilla voimakkaammat kuin aikuisilla. Yksi plus yksi, en riskeeraa juuri nyt lapsiani. Jos niitä vilisee mökillä noin, on vain ajan kysymys koska se borrelioosi tai muut kivat lisät sattuvat omalle kohdalle.

Screenshot_2015-05-30-22-42-41~2

Harmittaa kovin. Olin jo ajatellut että kaksikin viikkoa oltaisiin mökillä.

Pidin some-tauon samalla. Teki kyllä hyvää! Palatessani someen, poistin heti puolet turhista ryhmistä, ja raskaat asiat ja ihmiset. Päätin, että en anna enää toisten painaa mieltäni. Miksi antaisin? Olen paljon rauhallisempi, kun en ajattele muita ja muiden elämiä. Eiväthän ne edes kuulu minulle. Pärjään kyllä varsin hyvin tietämättä kaikkien muiden asioita.

Ainoat asiat mitkä jätän, ovat oikeasti järkeviä, ja koskevat mm. terveyttä ja hyvinvointia. Meinasin jo kokonaan poistattaa facebookin (vaihteeksi, olen monesti ollut pois, pisimmillään reilun vuoden). Mutta on asioita, joiden vuoksi minun täytyy olla siellä. Joten päätin vain harvakseltasn enää käydä siellä.

Instagram-tilin pidän, sillä saan inspiraationi, ja jaan tekeleitäni ja elämääni siellä (minut löytää sieltä nimellä emiljaana). Ja siinä olikin se sosiaalisuus. Blogi on se kolmas. Whatsappin siirsin tablettiin, jotta puhelimen käyttöni vähenisi ennestään, sillä tabletti ei edes ilmoita viesteistäni.

Katsotaan meneekö tämä nyt parempaan suuntaan, sillä myönnän olevani hieman riippuvainen arjessa puhelimestani. Se johtuu juurikin sosiaalisesta mediasta ja jatkuvasta viestittelystä. Haluan irti siitä.

Nyt sitten enemmän toimintaa ja vähemmän näpyttelyä!

Screenshot_2015-06-01-20-56-43~2

Ps. Kuopus painoi kuuden kuukauden ikäisenä 9265g ja oli 69,7cm pitkä.

-emiljaana